Barberovo
Chilli

Ostré

Jako

Břitva !!!

Připravuji pro vás domácí,
jedinečnou ostrou pochoutku,
která je ostřejší než sama břitva!

Více informací špízuj na Fejsbíčku

… Již brzy

Čekni to ať víš, do čeho jdeš…

Trinidad Scorpion Moruga

Je držitelkou 2. místa mezi nejpálivějšími chilli papričkami světa. V roce 2013 byla sesazena chilli papričkou Carolina Reaper. Ačkoliv tato paprička drží 2. místo, tak od toho 1. jí dělí jen pár set tisíc SHU jednotek a s Carolinou Reaper v ničem nezaostává. Původem tato chilli paprička pochází se soustroví Trinidad and Tobago. Její průměrné naměřené hodnoty se pohybují kolem 1 200 000 SHU, s nejvyšší naměřenou hodnotou lehce přes 2 mil. SHU.

Trinidad Scorpion Moruga patří mezi druhy Capsicum chinenses (paprika čínská). Velikost plodu bývá v průměru 4 – 5 cm o hmotnosti 15 g. Doba zrání plodů je velmi dlouhá 80 – 120 dní. Barva plodu v botanické zralosti je červená. Má charakteristický tvar poupěte s promáčknutou špičkou, připomínající “prasečí rypáčky”. Velikostí je podobná pinpongovému míčku.

Rostilina dosahuje opravdu velkých rozměrů, pokud ji pěstujete v zemi, může dosáhnout výšky i 2 metry a šíře přes 1 metr s bohatou násadou plodů. Při správných pěstebních podmínkách může být výnos i přes 1,5 kg na rostlinu. Její nevýhodou je dlouhé vegetační období a náročné klíčení, proto se tato chilli paprička nejvíce hodí k předpěstování ve vyhřívaných sklenících, nebo pod umělým osvětlením. Zpravdila se s předpěstováním začíná už na přelomu ledna a února.

Plod Trinidad Scorpion Morugy má charatkeristickou chuť i vůni. Dalším charakteristickým znakem této chilli papričky je rovněž její pálivost, která z počátku není tak hrozná. Během chvíle po snězení, ale pal papričky začne rychle gradovat. Vrchol většinou začíná až po 15 minutách po sněžení. S touto papričkou je nutné se naučit pracovat opravdu opatrně. Nejlepší možností jak ji využít, je ji naložit, nebo usušit a namlít, případně zpracovat do chilli omáček.

Naga Bhut Jolokia

Známá také jako Ghost pepper byla do roku 2007 nejpálivější chilli papričkou světa. Tato chilli paprička dosahuje pálivosti až úctyhodných 1 041 427 SHU. Tato chilli paprička je mezidruhový kříženec a to konkrétně mezi druhem Capsicum chinenses (paprika čínská) a druhem Capsicum frutescens (paprika křovitá).

Tato chilli paprička pochází z oblasti severovýchodní Indie (region Asám). Rovněž je velmi rozšířená v sousedním Bangladéši a také na Srí Lance, kde je známá pod názvem Nai Mirris.

Samotná rostlina Bhut Jolokia dosahuje výšku 80 – 100 cm a tvoří velmi košatý habitu s mnoha bočními výhony. Rostilina má vysoké výnosy v průměru mezi 1,5 – 2 kg na rostilnu. Chilli paprička netrpí na nemoce a krátkodobě dobře snáší i nižší teploty. Plody Naga Bhut Jolokie mají oválný tvar do špičky. Barva zralosti plodu je červená, ale vyskytuje se v mnoha barevných variacích (choco, yellow, peach, orange).

Pálivost této papričky je velmi vysoká a nastupuje ihned po konzumaci. Vrchol pálivosti přichází přibližně po 5 minutách a pak rychle odezní. Chuť a vůně jsou velmi charakteristické, lehce připomínající chuť lékořice.

Možnosti využití Naga Bhut Jolokia jsou široké. Nejčastěji se suší a mele na chilli prášek. V Indi se často používá jako antiseptikum a k léčení žaludečních potíží. Dokonce jí místní potírají ploty a chrání tak svá obydlí proti divokým slonům. Rovněž je používaná jako složka v pepřových sprejích a slzných granátech. Zajímavostí je, že tato chilli paprička byla použita při křížení a vyšlechtění nejpálivější chilli papričky světa Caroliny Reaper.

Carolina Reaper

Je v současné době nejpálivější chilli paprička světa. Její extrémní hodnoty pálivosti dosahují nejvyšší naměřené hodnoty přes 2 200 000 SHU s průměrnou pálivostí všech testovaných plodů 1 569 300 SHU. Díky takto vysokým hodnotám byla v roce 2013 zapsána do  Guinnessovy knihy rekordů.

Poprvé byla tato chilli paprička představena světu v roce 2012. Carolina Reaper byla vyšlechtěna panem Edem Curriem s jižní Karolíny. Jedná se o hybridní chilli papričku druhu Capsicum Chinense (paprika čínská). Byla vytvořena jako kříženec mezi chilli papričkou Naga Bhut Jolokií (nejpálivější chilli paprička do roku 2007) a červeným Habanerem.

Rostlina samotná dosahuje výšky kolem jednoho metru. Tvoří košatou koronu s řádou bočních výhonů. Průměrná sklizeň z jedné rostliny se pohybuje okolo 500 g čerstvých plodů. Plod má v průměru hmotnost mezi 5 – 15 g, jsou ovšem i případy, kdy jeden kus chilli papričky může mít hmotnost až 30 g. Plod Caroliny Reaper lze poznat podle charatkeristického “ocásku” který tvoří špičku plodu, bohužel tento charakteristický znak je pouze přibližně u 10 % plodů, z celé rostliny.

Plod má konkávní tvar s řadou záhybů a zvrásnění, ve kterých chilli paprička často začne plesnivět, nebo hnít. Pro pěstování se jedná o náročnou plodinu s dlouho dobou zrání plodu (až 120 dní). Rovněž klíčení této odrůdy je náročné. Je potřeba zajistit optimální podmínky pro klíčení. Vysokou vzdušnou vlhkost a zároveň teplotu v rozmezí 23 – 25°C, která neklesá během noci.

Carolina Reaper je vhodná k sušení, nakládání, nebo vaření omáček. Konzumace v čerstvém stavu se nedoporučuje. Díky její extrémní pálivosti může vyvolat u slabších jedinců žaludeční potíže. Samotná pálivost má dlouhé trvání, kdy zpočátku není tak silná, ale postupně graduje až do vrcholu po cca 3 – 5 minutách. Pal v ústech dokáže vydržet i déle než 15 minut.

Habanero

Chilli paprička Habanero patří mezi velmi pálivé odrůdy. Průměrné hodnoty pálivosti této chilli papričky dosahují hodnot mezi 300 – 500 tis. SHU, existují ovšem i variace, které jsou méně i více pálivé. Díky její velké oblíbenosti se jedná o jednu z nejvíce křížených odrůd chilli papriček. Tato chilli paprička pocházející původem z Mexika, kde se hojně používá v místní kuchyňi, ovšem některé zdroje uvadějí jako místo původu Kubu a až následné rozšíření na Yucatán. Patří mezi druh Capsicum chinenses (paprika čínská)

 

Existuje mnoho variací, ať už barvou, tvarem plodu a rovněž její pálivostí. Například Habanero white dosahuje pálivosti kolem 150 tis. SHU a tvar jejich plodů je velmi odlišný od typického tvaru Habanera, jedná se o malé bílé plody oválného tvaru připomínající svou velkostí kuličku hroznového vína, bez jakýchkoliv deformací. Oproti tomu varianta Habanero chocolate dosahuje jednu z nejvyšších pálivostí, která sahá až k 600 tis. SHU, její tvar je typickým tvarem Habanera, tedy oválněho tvaru velikost 2-6 cm s lesklým povrchem a řadou zakroucení a deformací. Další velmi známe varianty Habanera jsou Habanero orange, Habanero red, Habanero yellow a další. Zajímavostí je, že křížením Naga Bhut Jolokia a Habanero red, byla vyšlechtěna současně nejpálivější chilli paprička světa Carolina Reaper.

 

Rostlina Habanera dosahuje výšky mezi 60 – 80 cm, netvoří boční výhony, tak jako tomu je třeba u Naga Bhut Jolokie. Má ráda teplé podnebí s dostatkem slunečního svitu. Habanero má vysoké výnosy plodů chilli papriček a bohatou násadu plodů. Z jedné rostliny, lze během sezóny sklidit i přes 3 kg chilli papriček. Doba zrání plodu je v průměru 40 – 50 dní, proto není potřeba tyto papričky předpěstovávat už v lednu a únoru, ale bohatě stačí začít až v pulce března. I přes rychlejší zrání je třeba Habanera předpěstovat buď ve vyhřívaných sklenících, či pařeništích, nebo pod umělým osvětlením. Nejlépe se hodí pro pěstování ve sklenících, či foliovnících, ale lze je vysadit i do vyvýšeních záhonů. Zde je ovšem potřeba počkat až po zmrzlých mužích, tedy nejlépe v polovině května. Pokud se rozhodnete vysadit Habanera do záhonů, je potřeba počítat s tím, že vegetační doba bude zkrácena podle počasí, zpravidla s příchodem prvních mrazů na přelomu září/října. 

 

Samotné plody jsou tlustosněné a velmi šťavnaté, proto se dobře hodí na výrobu omáček, na vaření a rovněž se skvělé hodí na nákládání, pro zkušené jedlíky chilli jsou vhodné i k přímé konzumaci. K sušení nejsou tak vhodné, ale i to lze. Pokud se rozhodnete Habanera sušit, je nejlepší je podélně rozkorjit na poloviny a sušit takto otevřené při teplotě do 50°C, tak aby se zachovali veškeré prospěšné látky, chuť i vůně. Habanero má svou charakteristickou vůni i chuť připomínající citrusy.

Hand made Home & Kitchen

Ground Spices

Dried Spices

Extracts

Peppers

Pure ingredience only

„Láska je pokrmem žen. Pro muže je kořením.“

– Bidpaj

„Filosofie musí být kořením umění a života. Zabývat se jenom filosofií je právě tak divné jako jíst samotný křen.“

Boris Leonidovič Pasternak

Napiš nám

13 + 14 =

Najdeš nás na

Scota Viatora 2134/31

Hodonín, 69501

Otevírací doba

Pondělí – pátek: 7:00  – 17:00

Sobota – neděle: podle objednávek

Copyright © 2024 všechna práva vyhrazena www.jkbarber.cz | Partnerský web: www.silvus.cz |web by BK